KOREAN FOOD DAYS V HOTELU HILTON
Jako odměnu za první místo na Gastrofestivalu v Kolíně byli pozváni dva zástupci z naší školy na akci jménem: KOREAN FOOD DAYS, která se konala 4. 11. 2010 v Hotelu Hilton. Jeden zástupce měl být z řad učitelů a druhý z řad studentů. Nakonec jsem jela já a p. Bulíčková. Pan Jiří Slanina na nás už netrpělivě čekal v recepci hotelu, aby nás dovedl do správného sálu. Sešli se zde šéfkuchaři z těch nejlepších hotelů jako např. Park INN, Hotel Le Palais, Hotel Interkontinental a další. Jako dárek na přivítanou každá z nás dostala desky, ve kterých byla korejská kuchařka napsána panem Antonem Uhnákem, mapa a knížka Koreje, receptury a poznámkový blok. Celý den zahájil korejský velvyslanec Gabriel Oh. Poté nám korejská šéfkuchařka předvedla na šesti jídlech základy a pravidla korejské kuchyně s podrobným výkladem. Měli jsme tedy možnost zhlédnout přípravu a později ochutnat Kamdžadžon(bramborovou palačinku), Pulgogi (hovězí barbecue), Kalbiččim (hovězí žebírka), Pibimpap (rýže se zeleninou a masem) a nakonec korejské národní jídlo Pečchu Kimčchi (nakládané zelí). Všechna jídla byla zajímavá a vynikala sladkokyselou chutí. Korejci ve svých jídlech používají sójovou omáčku, hruškovou šťávu, speciální čili pastu a samozřejmě zeleninu. Každý pokrm, podle jejich tradice by měl mít pět barev. Byl to dokonalý zážitek, dozvěděla jsem se spoustu informací o kuchyni této země a jejích tradicích. Získala jsem nové receptury. Jsem ráda, že jsem se mohla této akce zúčastnit.
Nikola Hejná, 4.C