Německé speciality podle 2.D
Dne 13. 5. 2025 jsme se rozhodli vyzkoušet pravé německé menu, za jehož přípravou stál náš odborný vyučující Zdeněk Lebeda a naše paní učitelka němčiny Daniela Valentová. Všechno jsme si museli pečlivě promyslet dopředu – není to jen tak, přijít a uvařit. Chtěli jsme, aby se nám vše podařilo a bavilo nás to, a to se nakonec povedlo.
Ze začátku bylo složité vymyslet předkrm, polévku, hlavní chod a dezert tak, aby všechny chutě ladily a zapadaly do německé kuchyně, ale měli jsme podporu a nápady od našich vyučujících, kteří nám pomohli. Naším úkolem nebyla pouze příprava jídla a pití, ale také slavnostní tabule. K tomu jsme museli vymyslet a vytvořit dekorace a výzdobu. Dost jsme se toho báli, ale nakonec byl průběh celého dne velice úspěšný.
Rozdělili jsme se do skupin podle úkolů. Skupina, která měla na starost výzdobu i tematické pití k menu, vymyslela k pokrmům nealkoholické pivo a odvedla svoji práci perfektně – jak můžete vidět v obrazové galerii. Cítili jsme se jako v opravdové německé restauraci. Ostatní skupiny připravily pokrmy, které byly úžasné a perfektně dochucené. Moc jsme si pochutnali.
Po celou dobu vaření a příprav jsme si s paní učitelkou i mezi sebou povídali německy, takže jsme se naučili spoustu nových věcí. Bylo moc fajn si takto zpestřit výuku – hned nás to bavilo víc! Jsme moc rádi, že jsme si mohli vyzkoušet, jak se vaří a dekoruje v německy mluvících zemích. Vše se povedlo podle našich představ, možná i lépe, než jsme očekávali. To nás velice překvapilo a potěšilo, a také motivovalo k prázdninovému výletu za těmito specialitami přímo do zemí jejich původu.
Adéla Kurková, 2.D