Hotelová škola Poděbrady

Hotelová škola Poděbrady

Středočeský krajAEHT

TÝDEN PLNÝ KULINÁŘSKÝCH ZÁŽITKŮ aneb Výlet do italské, české a asijské kuchyně 

Ve dnech 5., 6. a 9. února 2015 se dvacetičlenná skupina žáků ze tříd 3.C a 3.D zúčastnila v rámci projektu Vzdělávání studentů a učitelů gastronomických oborů prostřednictvím praktické zkušenosti ve spolupráci s Asociací hotelů a restaurací České republiky o.s. praktických seminářů zaměřených na českou, italskou a asijskou kuchyni. Lektory těchto seminářů byli pan Lukáš Limprecht a pan Jan Pýcha.

Třídenní kuchařský maraton začal ve čtvrtek 5. 2. 2015 ve stylu italské kuchyně.  Dozvěděli jsme se, jak připravit pravou italskou polévku minestrone, spaghetti carbonara a jak správně uvařit těstoviny. Výsledné pokrmy jsme i ochutnali. Sladkou tečkou na závěr byl vynikající italský desert tiramisu. Dle prázdných talířů a pochval si myslím, že právě pokrmy ze slunné Itálie nám všem chutnaly nejvíce.

V pátek 6. 2. 2015 na nás čekal už pan lektor Lukáš Limprecht  s moderní českou kuchyní. Všichni jsme byli přejedeni z předchozího dne a to na nás čekala hostina o několika chodech. Předkrmem byly nové, moderní šunkové rolky s křenem a okurkové želé, hlavním chodem konfitovaná kachní prsa s knedlíky a červeným zelím, vepřové a jehněčí maso, polévka kulajda a celerový krém a jako  desert lívance s jablky a hruškami. Škoda jen, že se nepodávalo i vychlazené pivo.  Česká kuchyně je česká kuchyně…

Třetí den byl pro nás všechny vrcholem gastronomického zážitku.  Čekala nás příprava asijské kuchyně a mořských plodů. Po příchodu do kuchyně nás hned přivítali živí humři, krevety, olihně a další mořské potvůrky.  Vyzkoušeli jsme si, jak se správně otvírá ústřice.  Kdo chtěl, mohl i ochutnat. Čistili jsme a kuchali ryby, připravovali krevety á la tempura, dim sum s mletým masem, špízy yakitory, Barma-křupané olihně, pečenou rybu dorádu s fenyklovou krustou a jarní závitky z kuřecího masa. Všechno jídlo bylo vynikající.

Chtěli bychom poděkovat oběma lektorům, kteří se nám věnovali a ukázali nám něco ze své kuchyně.  Pro nás všechny to byl obrovský kulinářský zážitek.

Za všechny zúčastněné žáky
Simona Žďárská,  3.D