Jak jsem obsluhoval na Pražském Hradě
Ve středu 13. dubna 2011 se na Pražském Hradě podávala slavnostní večeře na počest státní návštěvy Jeho Excelence pana Giorgia Napolitana, prezidenta Italské republiky a paní Clio Marie Napolitano, jeho manželky.
Naše hotelová škola dostala opět příležitost se podílet na této významné události. Jako žák prvního ročníku jsem měl tu čest setkat se s prezidenty České a Italské republiky a dokonce obsluhovat u hlavního, prezidentského stolu.
Když jsme dorazili na Hrad a já uviděl obrovský Španělský sál, přeběhl mi mráz po zádech. Slavnostní stůl jsem připravoval a následně i obsluhoval se svými kamarády z prvního ročníku.
Vše jsme připravili tak, jak jsme měli a zbývaly ještě dvě hodiny k příchodů prezidentů. Po celou dobu jsme museli stát v pozoru, v tichosti a čekat na příchod státníků, vyčkat jejich proslovů.
Servírovalo se čtyřchodové menu. Nejvíce mě při servírování uchvátila vzájemná spolupráce mezi kuchaři a číšníky.
Atmosféra a prostředí, kde jsem se pohyboval, sice plný trémy a obav z dokonalé obsluhy významných státníků, mne neodradila. Byl to pro mne silný zážitek a velice si této příležitosti, kterou nám hotelová škola poskytuje, vážím.
Pro mne a mé spolužáky z prvního ročníku to bylo velice náročné, ale zkušenosti a zážitky, které jsem získal, mne naplnily a rád bych si je zopakoval.
Jiří Novák
první ročník hotelové školy