Hotelová škola Poděbrady

Hotelová škola Poděbrady

Středočeský krajAEHT

PŘÍBĚH ČOKOLÁDY

V rámci Malých grantů financovaných společností T-Mobile se naše třída 2.C úspěšně ucházela o grant na Cestu po stopách čokolády.

První část našeho projektu nás zavedla do pražského muzea čokolády Choco Story, kde jsme se o této báječné pochoutce dozvěděli spoustu nových zajímavých informací – o jejím původu, používání v různých oborech, způsobech podávání a zpracování a  také o tom, jak se dostala do Evropy. Po prohlídce muzea jsme si vyzkoušeli jednu z činností čokolatiérů, práci s čokoládovými polevami. Sami jsme si čokoládou namalovali vlastní pochoutku podle šablon.

Druhá část projektu se ubírala čistě výrobně-konzumním směrem…  Pod dohledem pravé odbornice ve svém oboru paní mistryně cukrářky Pavlíny Berzsiové jsme se učili tvořit čokoládové bonbónky. Vyráběli jsme pralinky všech tvarů a chutí. O většině z nich se nám do té doby mohlo jen zdát… a i když jsme byli fyzicky plně přítomni, někdo se mohl cítit jako ve snu :-)

Největší odměnou pro mne jako organizátorku projektu byly spokojené výrazy na tvářích mých spolužáků a jejich pochvaly.

Veronika Beníšková, 2.C

 

Reakce Veroničiných spolužáků na „čokoládový projekt“:

Exkurze v Praze i kurz čokoládových bonbónů se mi velmi líbily, dozvěděl jsem se o čokoládě spoustu nových věcí! Nejvíce mě zaujalo ochutnávání a přežírání se čokoládou. Byla dobrá ;).

Byla to podařená a poučná exkurze. Ale nejvíce se mi líbilo, když jsme malovali obrázky z čokolády.

Tento projekt se mi líbil. Výroba čokoládových cukrovinek byla opravdu zajímavá a hlavně čokoláda chutnala výborně.

Naprosto skvělý zážitek. Sen čokoholiků se v jeden den naplnil. A naše rozteklé „zrůdičky“ byly jedním slovem dokonalé.

Nejlepším zážitkem pro mě byla výroba cukrovinek s paní Berzsiovou, protože k výrobě samozřejmě patří i ochutnávání.

Ten  projekt v podobě čokolády se mi velice líbil, už jen proto, že sladké miluju!

Nejvíce se mi líbilo muzeum čokolády, protože jsem zatím nic podobného nenavštívila. Kurz čokoládových cukrovinek se mi líbil kvůli rychlé výrobě vynikajících bonbónů.

Kurz čokoládových cukrovinek mi dal mnoho receptů na spoustu dobrých bonbónků.

Čokoládový Kenny se mi roztekl, bonbonky mi snědla mamka … Takže mi zbyly jen super zážitky se třídou a ty jsou nej :-) .

Kurz výroby cukrovinek z čokolády se mi velmi líbil. I když už jsem tímto kurzem úspěšně prošel, tak si velmi cením, že jsem si ho mohl zopakovat. Děkuji paní Berzsiové, že byla tak ochotna s námi opět pracovat, byl to pro mě velmi dobře využitý čas.

Nejvíce se mi líbilo malování čokoládou + ochutnávání pralinek.

Při výrobě čokoládových cukrovinek byla nejlepší zábava.

Kurz čokoládových cukrovinek, kde jsme si vyzkoušeli různé výtvory, které se povedly i nepovedly, se mi líbil nejvíce.

V muzeu čokolády jsem se dozvěděla nové informace o výrobě čokolády, o kterých jsem vůbec nevěděla.

Čokoládový kurz se mi moc líbil, bonbónky byly vynikající, kurz mi hodně dal, všechno bylo bezva, úžasná atmosféra, sblížení se se spolužáky…prostě  super! :-)

Nejlepší bylo, když se Danovi řeklo, ať něco dělá, a jeho odpověď byla: „To ne, já bych se ušpinil.“

Vyrobená čokoláda mi začala chutnat až třetí den po kurzu.

Alespoň už díky kurzu vím, kolik dá výroba pralinek práce, tak si nemůžu stěžovat, za jak vysoké ceny se prodávají.