Akademie kulinářského umění pro talentované žáky
Akademie kulinářského umění pro talentované žáky je vzdělávací program určený pro žáky, kteří mají zájem se dále rozvíjet i během svého studia. V průběhu několika seminářů se žák naučí prakticky všech 70 kulinářských technik profesionální gastronomie. Mentory a ambasadory jsou úspěšní šéfkuchaři, kteří předávají své bohaté zkušenosti.
Seminářů se účastním společně s Filipem Horákem a Honzou Bínou. První seminář se konal v únoru a jeho téma bylo práce s nožem, krájení a broušení, vejce a snídaně. Naučili jsme se brousit nože na brusném kameni, francouzskou a klasickou omeletu, vejce Benedikt, frittatu a tortillu (italská a španělská omeleta), a to celé pod vedením zakladatele Kulinářského umění pana Jiřího Roitha.
Druhý seminář byl veden Filipem Sajlerem a Martinem Staňkem na téma drůbež a hovězí steakové maso. Naučili jsme se vykosťovat kuře, ze kterého jsme použili prso a udělali supréme. Připravili roastbeef, tatarák ze svíčkové, carpaccio a hovězí steak.
Na další seminář se už moc těšíme v květnu. Bude na téma ryby a mořské plody pod vedením pana Zdeňka Křížky.
Na konci studia má žák možnost účastnit se soutěže "KU Young Chef". Pro letošní rok se soutěže zúčastní Filip Horák.
Hanča Budková, 3.B