Baristický kurz
Ve dnech 22. - 23. 5. 2015 měli studenti HŠ a VOŠ možnost zúčastnit se baristického kurzu pod vedením Michala Křižky. První den jsme se dozvěděli informace o tom, jak rozpoznat dobrá kávová zrna, jaké jsou parametry výběrové kávy, kam na chutnou kávu, a další důležité informace pro baristu začátečníka. Po obědové pauze odešla část studentů domů a zbytek se učil udělat správně espresso a jak nejlépe vytvořit micropěnu na capuccino. Další den dopoledne si to samé cvičila skupina, která první den odešla domů. Během celého kurzu nám pan Křižka trpělivě odpovídal na zvídavé otázky a sám vyprávěl baristické historky ze života.
Na konci tohoto dvoudenního kurzu byla uspořádána soutěž, ve které bylo za úkol udělat 4 espressa a 4 capuccina pro porotu, která kromě chuti a vzhledu připravených nápojů hodnotila i hygienu na pracovišti a vystupování soutěžícího. Zúčastnilo se 6 studentů a výherní aplaus putoval ke studentce 2.VOŠ.
Velký dík patří paní Koštýřové, která celý tento kurz iniciovala a zařídila, a také panu Křižkovi, který s námi strávil dva dny a ochotně se nám věnoval a předal své zkušenosti.
Petra Jochcová, Eliška Rybářová 2.VOŠ