Kurz studené kuchyně
Ve dnech 29. 11. až 2. 12. 2017 se na naší škole konal kurz studené kuchyně pod vedením profesionálního šéfkuchaře pana Vladimíra Picky a jeho ženy. Hned první den nás čekala teorie o studené kuchyni a také jsme si předem stanovili, jak budou probíhat následující dny. Hned po obědě se šlo na věc, rozdělili jsme si práci a formou „předvedu, zopakuj“ jsme začali pracovat.
První den jsme vytvářeli základní pokrmy studené kuchyně – od základních pěn, přes chlebíčky, až po širokou škálu aspiků.
Následující den jsme připravovali zdobená vejce, fingerfoody a další chuťovky. Každý z nás si ve čtvrtek prošel písemným testem, který měl ověřit, co jsme se doposud naučili. Před odchodem domů si každý vylosoval pokrm k závěrečné praktické zkoušce.
Zábava přišla až den na to, kdy už jsme začínali připravovat zajímavější pokrmy typu paštiky, galantiny, kuřecí rolády, pokrmy z těst, pečeného krocana a kachnu. V poledních hodinách jsme úspěšně „absolvovali“ praktickou zkoušku.
Poslední den kurzu mě bavil asi nejvíce. Nejenže jsme připravovali netradiční pokrmy jako je humr a sushi, ale už od brzkých hodin jsme veškeré doposud vytvořené výrobky aranžovali na mísy a etažéry. Pak se konal závěrečný slavnostní raut, kde nám byly předány certifikáty a mohlo se jít ochutnávat.
Kdybych tyto dny měla zhodnotit, řekla bych, že jsem si je velmi užila. Naučila jsem se něco nového, co se mi v životě bude hodit a zároveň doufám, že své zkušenosti budu moc dále využívat a rozvíjet. Tento kurz pro mě byl určitě hodnotnou zkušeností.
Lenka Barnetová, 1. VOŠ