Hotelová škola Poděbrady

Hotelová škola Poděbrady

Středočeský krajAEHT

Kurz studené kuchyně

Ve dnech 29. 11. až 2. 12. 2017 se na naší škole konal kurz studené kuchyně pod vedením profesionálního šéfkuchaře pana Vladimíra Picky a jeho ženy. Hned první den nás čekala teorie o studené kuchyni a také jsme si předem stanovili, jak budou probíhat následující dny. Hned po obědě se šlo na věc, rozdělili jsme si práci a formou „předvedu, zopakuj“ jsme začali pracovat.

První den jsme vytvářeli základní pokrmy studené kuchyně – od základních pěn, přes chlebíčky, až po širokou škálu aspiků.

Následující den jsme připravovali zdobená vejce, fingerfoody a další chuťovky. Každý z nás si ve čtvrtek prošel písemným testem, který měl ověřit, co jsme se doposud naučili. Před odchodem domů si každý vylosoval pokrm k závěrečné praktické zkoušce.

Zábava přišla až den na to, kdy už jsme začínali připravovat zajímavější pokrmy typu paštiky, galantiny, kuřecí rolády, pokrmy z těst, pečeného krocana a kachnu. V poledních hodinách jsme úspěšně „absolvovali“ praktickou zkoušku.

Poslední den kurzu mě bavil asi nejvíce. Nejenže jsme připravovali netradiční pokrmy jako je humr a sushi, ale už od brzkých hodin jsme veškeré doposud vytvořené výrobky aranžovali na mísy a etažéry. Pak se konal závěrečný slavnostní raut, kde nám byly předány certifikáty a mohlo se jít ochutnávat.

Kdybych tyto dny měla zhodnotit, řekla bych, že jsem si je velmi užila. Naučila jsem se něco nového, co se mi v životě bude hodit a zároveň doufám, že své zkušenosti budu moc dále využívat a rozvíjet. Tento kurz pro mě byl určitě hodnotnou zkušeností.

Lenka Barnetová, 1. VOŠ