Netradiční výuka TOS – Poděbradský pivovar a Náš Hostinec
Ve čtvrtek 3. března se naše třída 2.B zúčastnila prohlídky Poděbradského pivovaru, který v roce 2017 znovuobnovil vaření piva pod značkou Poděbradský Zdroj. Dozvěděli jsme se informace o historii tohoto objektu, o udělení práva várečného, o rozvoji pivovaru, jeho vyhoření až po následné obnovení provozu a o plánech do budoucna. Zajímavostí je, že ačkoli se stejně tak jako u ostatních piv využívají stejné suroviny (chmel, ječný slad, kvasnice a voda), produkty z minipivovarů jsou jedinečné a jejich příprava se podstatně liší od procesu ve velkých pivovarech.
O týden později, 10. března, jsme navštívili restauraci Náš Hostinec. Zde jsme byli obeznámeni s místním provozem a s druhy čepování piva, ať už šlo o ty, které využívá tento podnik, nebo podniky ostatní. Ukázali jsme si, jak se naráží sud, v našem případě soudek od Plzeňského Prazdroje, naučili jsme se, jak připravit výčep a jak čepovat hladinku, šnyt a mlíko.
Tato forma výuky nás mnoho naučila a za to děkujeme panu Ludvíku Gebauerovi (Poděbradský pivovar), panu manažerovi restaurace Náš Hostinec a především Plzeňskému Prazdroji za soudek piva, který nám věnovali.
Max Špetů 2.B