Hotelová škola Poděbrady

Hotelová škola Poděbrady

Středočeský krajAEHT

PRACOVNÍ STÁŽ V JIŽNÍ FRANCII

Jižní Francie   Uvažujete o stáži v zahraničí? Nebo jste už na zahraniční praxi byli a rádi byste porovnali svoje zážitky s ostatními "vyslanci" školy? Tak věnujte pár minut svého času přečtení tohoto článku...
   Jsme tři studentky 3.ročníku VOŠ Poděbrady, které strávily začátek školního roku trochu netradičně. Na konci srpna jsme se rozhodly na základě nabídky ze školy, že si prodloužíme prázdniny o jeden měsíc, a to na jihu Francie. Ne, nebojte se, pan ředitel nám nezaplatil Last minute na Côte d´Azur, ale jeho prostřednictvím kontaktovala profesorka Klumparová jednu z nás, Hanku Skálovou, která se už dříve zajímala o zahraniční praxe ve Francii. Seznámila ji s nabídkou agentury Spixit. Urgentně sháněli čtyři dívky na měsíční pracovní stáž v resortu Les Restanques du Golfe de Saint-Tropez. Hanku dopis zaujal a začala zařizovat vše potřebné pro odjezd a zároveň sháněla zbývající tři dobrovolnice. I když se to zdá šílené, 25. srpna jsme se odhodlaly, že se k Hance přidáme. Vyřizování nejrůznějších povolení, pojištění, smluv, jízdenek, atd. bylo vážné o nervy, zvlášť když jsme na to měly tak málo času, ale věřte, že to stálo za tu námahu! Hanka odjela 27. 8. a my ji následovali 1. 9. 2004. Mezitím nás informovala, jak to ve Francii probíhá, co vlastně dělá, jací jsou její spolupracovníci, atd. Takže nám velice usnadnila naši pozici. Zvláště jsme ocenili její pomoc, když jsme dorazili do Les Restanques. Poté, co nás vyzvedla spolu s našimi nadřízenými na autobusové zastávce, se stala naší průvodkyní. Jazyková bariéra mezi námi a Francouzi byla totiž ze začátku velká, zvláště pro mě, která jsem se francouzštinu v životě neučila! Bylo mi řečeno, že mi stačí znalost angličtiny, ale znáte Francouze...Jsou na svůj rodný jazyk velmi hrdí a i když se nějakou neuvěřitelnou náhodou naučí jazyk cizí, tak ho odmítají používat dokud není situace vážná. Naštěstí náš šéf a jeho asistent byli velice ohleduplní a na začátku (v mém případě celou stáž) s námi komunikovali v angličtině. A taky jsme měli Hanku, která nám vysvětlila vše, co se za týden dozvěděla!
   Resort Les Restanques du Golfe de Saint-Tropez se nachází 2 km od pláže v Port Grimaud směrem do vnitrozemí. Tvoří ho ohraničená oblast apartmánů, kde se v centru nachází hlavní budovy a atrakce pro hosty (např. recepce, obchod, restaurace, bazény, dětské kluby,..). A právě jedna z restaurací byla naším pracovištěm. Ubytované jsme byly společně v apartmánu, který se nacházel 500 m od restaurace. V okolních apartmánech se stejným vybavením bydleli jak ostatní zaměstnanci, tak i hosté. Stravu jsme měly zajištěnou 3 x denně i s nápoji přímo v restauraci, i v době našeho volna. Tím se dostáváme k naší pracovní době. Vzhledem k tomu, že září už není plná sezóna, byly dodržovány naše smlouvy do puntíku. Pracovaly jsme 5 dní v týdnu (zhruba 8 hodin / den) a 2 dny v kuse jsme si užívaly volna. Jen nás mrzelo, že jsme měly různé směny, takže bylo obtížné sejít se najednou společně.
   Přesto jsme podnikly dost výletů do okolí, ať už za nákupy dárků nebo zábavou. A že bylo na co se dívat...krásné písečné pláže, jachty, Saint-Tropez, butiky, diskotéky, četníci, typická architektura Provence, atd.
   Ale hlavním cílem naší stáže byla samozřejmě práce:-) Jak už bylo řečeno, na pracovní dobu jsme si nemohly stěžovat. Střídaly jsme se ve směnách od 7 - 15h., od 15 – 23h. anebo od 11 – 15h. + 18 – 23h. A co jsme přesně dělaly? Vše od přípravy, přes servis až po úklid, ale tím rozhodně nechceme naznačit, že by nás zneužívali na podřadné práce, jak tomu často na praxích bývá. Všichni nás brali za právoplatné zaměstnankyně a kamarádky. Hned první pracovní den jsme se ocitly za barem a na servisu, což pro nás byl šok, ale brzo jsme se aklimatizovaly díky přátelskému jednání našich kolegů a vedoucích.
   Tak jsme nemusely během celé stáže řešit žádný vážnější problém a kdykoliv jsme něco potřebovaly vyšli nám vstříc. Jen jsme se musely obrnit trpělivostí, protože v jižních zemích se nikdo nestresuje a na všechno je dost času. Přesto na tuto stáž vzpomínáme jen v dobrém a jsme rády, že zůstáváme stále v kontaktu s naším šéfem Richardem Smachem. On se svým obchodním partnerem Charlem Greindlem vlastní pracovní agenturu Spixit, která od té doby spolupracuje s naší školou a nabízí tak další stáže ve Francii, Belgii, atd. pro ostatní studenty. Pokud máte zájem využít poznatky v oboru gastronomie v praxi, zlepšit si znalost jazyka a poznat kulturu jiné země, neváhejte a prostudujte si nabídkový dopis od firmy Spixit.....

Jana Průchová, Zuzka Svěráková, Hanka Skálová
studentky 3. VOŠ