Hotelová škola Poděbrady

Hotelová škola Poděbrady

Středočeský krajAEHT

ŠVÉDSKO JE KRÁSNOU ZEMÍ SEVERNÍ EVROPY

   Švédsko je krásnou zemí severní Evropy. Je plné červených domečků, větrných mlýnů, jezer, studených vichrů a báječných lidí, kteří jsou přátelští, milí a vždy se zářivým úsměvem.

   Nejvíce pracovního času jsem strávila v kuchyni hotelu "Elite stora hotellet". Prošla jsem teplou, studenou, ale i cukrářskou kuchyní.

   Výrobní středisko je vybaveno nejmodernější technikou. Pokud bych se ale měla zaměřit na hygienu, řekla bych, že vysoké nároky na ni nekladou, i když vím, že tato země patří do EU. Jelikož ČR bude také součástí EU, znám některé nároky na všeobecná pravidla ve výrobních střediscích.

   V mém hotelu například kuchaři nemají vlastní sociální zařízení a musí přecházet přes společné chodby pro zaměstnance. Kuchyň postrádá bezdotykové baterie. Nedodržují rozdělení potravin podle přidělených boxů. V boxu ovoce a zeleniny jsou umisťovány hotové předkrmy a ryby, v boxu s předpřipravenými pokrmy na večeři jsou skladována vajíčka. Chybí přípravné plochy na čištění, zelenina se čistí na pracovních plochách. Ryby a vajíčka také nemají zvláštní místo k přípravě.

   Se surovinami se zde vůbec nešetří, jsou velké odpady. Ty se ale ve velkém množství třídí pro recyklaci.

   Jedna věc pro mě byla úplně nová, byl to úklid pracoviště. Po výdeji obědů do restaurace se vše umylo a dalo na svá místa. Pak následovala hadice s velice silným proudem vody s čisticím přípravkem, která vše postříkala, následovalo omytí celé kuchyně, opět silný proud vody, který vše spláchl, vše se setřelo stěrkami (i podlaha) a dosušilo.

   Velice častým jídlem jsou ryby a smetanové omáčky. V úpravách převažuje smažení a pečení, proto se snaží pokrmy vyvážit čerstvou zeleninou, ať na talíři, nebo na vozíkách přímo v restauraci (různé druhy zeleninových salátů, olivy, sušená rajčata...). Zvykem pro tuto restauraci je, že si pečou vlastní chleba, který se zakládá při obědě hostů. Chléb má několik podob, které se střídají.

   Pokud se jedná o estetiku jídel, mohla jsem se jen učit a sledovat pohyby a umění rukou spojených s fantazií kuchařů. Jídla jsou moderní a vkusná podle gastronomických trendů. Jídelní lístek je opravdu pestrý a myslím si, že musí uspokojit i náročnější hosty.

   Moc jsem se tu v kuchyni naučila a doufám, že získané poznatky budu mít v budoucnu kde uplatnit.

Marta