Hotelová škola Poděbrady

Hotelová škola Poděbrady

Středočeský krajAEHT

Maturitní témata TOČ
Hotel Management

1. Základní ekonomické pojmy a tržní systém
a) základní ekonomické pojmy (potřeby, statky, služby)
b) výroba, výrobní faktory
c) trh (definice, tržní subjekty, rozdělení trhů, základní ekonomické otázky, konkurence)
d) nabídka, poptávka, cena (definice, křivky, rozdělení, faktory)
Příklad – působení ostatních faktorů na křivku nabídky a na křivku poptávky

2. Podnikání fyzických a právnických osob
a) právní úprava podnikání, základní pojmy (podnikání, podnikatel, cíle podnikání)
b) živnostenské podnikání (podmínky, rozdělení živností, živnostenský rejstřík)
c) povinnosti podnikatele vůči státu
d) daňová evidence
Příklad – povinnosti podnikatele vůči státu, daňová evidence

3. Obchodní závod
a) obchodní závod a jeho právní formy (definice, rozdělení, funkce, okolí)
b) znaky závodu (ekonomická a právní samostatnost)
c) založení a vznik závodu, zrušení a zánik závodu
d) akcie – pojem, druhy, formy
Příklad – ÚT 4 Zahajovací rozvaha, účtování o základním kapitálu

4. Obchodní korporace
a) obchodní korporace (právní úprava, druhy obchodních korporací)
b) charakteristika společnosti s ručením omezeným (založení, vznik, ručení, řízení, podíl na zisku, zrušení, zánik)
c) charakteristika akciové společnosti (založení, vznik, ručení, řízení, podíl na zisku, zrušení, zánik)
d) obchodní rejstřík (kdo a co se zapisuje)
Příklad – ÚT 2

5. Zásobovací činnost
a) fáze zásobování (plánování, výběr vhodného dodavatele, obchodní smlouvy, nákup)
b) odběr a příjem, skladování, výdej
c) evidence zásob a oceňování zásob
d) členění oběžného majetku, členění zásob a účtování zásob
Příklad – ÚT 1

6. Personální činnost
a) právní úprava, náplň personální činnosti
a) vznik (pracovní smlouva) a zánik pracovního poměru
c) nezaměstnanost (pojem, rozdělení, měření, důsledky, úřad práce)
d) mzdové účetnictví
Příklad – ÚT 3 Zúčtování se zaměstnanci

7. Majetek podnikatelského subjektu
a) majetek, charakteristika majetku
b) způsoby nabytí vlastnictví majetku a jeho oceňování
C) opotřebení majetku
D) způsoby vyřazení majetku z evidence
Příklad – UT 0

8. Hospodaření podnikatelského subjektu
a) náklady (charakteristika, rozdělení, grafy, možnosti snižování)
b) výnosy (charakteristika, rozdělení, grafy, možnosti zvyšování)
c) výsledek hospodaření (rozdělení), bod zvratu (graf, výpočet, využití)
d) účtování nákladů a výnosů, časové rozlišení
Příklad – ÚT 5 a ÚT 6

9. Základní pojmy v účetnictví
a) charakteristika účetnictví, význam účetnictví, právní úprava účetnictví
b) účetní dokumentace
c) rozvaha (charakteristika)
d) inventarizace (průběh, fáze)
Příklad – Účtování inventarizačních rozdílů

10. Podnikatelský plán
a) pojem a význam podnikatelského plánu, koncept podnikání
b) struktura PP, volba produktu
c) personální zajištění a majetkové zajištění
d) analýza trhu, zakladatelský rozpočet
Příklad – dílčí příklady k sestavení zakladatelského rozpočtu

11. Management
a) charakteristika a vývojové fáze managementu
b) manažerské funkce (plánování, organizování, personální řízení)
c) manažerské funkce (vedení, kontrola)
d) osobnost manažera a styly řízení
Příklad – výpočet mzdy zaměstnance

12. Marketing pohostinství a cestovního ruchu
a) marketing (pojem, podnikatelské koncepce), specifika služeb
b) rozšířený marketingový mix v pohostinství a cestovním ruchu
c) marketingové prostředí, SWOT analýza
d) dotazníkové šetření
Příklad – sestavení dotazníku

13. Marketingový mix
a) pojem a cíle MM, produkt (komplexní produkt, životní cyklus, portfolio analýza)
b) price (strategie tvorby cen ve stravování a hotelnictví, cenová diferenciace)
c) place (distribuční cesty, distribuční systémy)
d) promotion (komunikační mix)
Příklad – výpočet ceny v hotelnictví a gastronomii

14. Společné stravování
a) charakteristika a význam společného stravování
b) formy společného stravování a jejich charakteristika, druhy provozoven
c) hygienické požadavky na provoz v gastronomii, HACCP
d) cateringová a eventová činnost
Příklad – dodržení finančního limitu u školního stravování

15. Hotelový provoz a organizace hotelnictví
a) struktura a klasifikace ubytovacích zařízení, hotelové řetězce
b) poskytované služby (rozdělení, znaky, kvalita)
c) organizační struktura v hotelnictví, úrovně řízení, organizační složky hotelu (úseky, personální zajištění, náplň práce)
d) kontrolní činnost v hotelnictví (vnitřní, vnější)
Příklad – ÚT 1

16. Management ubytovacího úseku
a) činnost front office, hotelová dokumentace
b) činnost housekeepingu
c) kapacita ubytovacího zařízení a její výpočet, faktory ovlivňující využití kapacity a její výpočet
d) vnitřní předpisy (ubytovací řád, požární řád, bezpečnost práce)
Příklad – výpočet kapacity ubytovacího zařízení a zjištění jejího využití

17. Management stravovacího úseku
a) rozdělení stravovacích zařízení podle funkce
b) činnost F&B manažera
c) výrobní středisko, organizace práce ve výrobním středisku
d) odbytové středisko, organizace práce, kapacita, výpočet a faktory ovlivňující využití kapacity a její výpočet
Příklad – kapacita odbytového střediska, návrh jídelního lístku

18. Charakteristika cestovního ruchu a služby cestovního ruchu
a) cestovní ruch – základní pojmy a jeho význam (definice CR, účastník CR)
b) typologie CR - druhy a formy
c) předpoklady rozvoje CR (lokalizační, realizační, selektivní)
d) turisticky významná místa v ČR (lázeňská města, přírodní a kulturní atraktivity, památky UNESCO)
Příklad – ÚT 3 Pohledávky a závazky z obchodních vztahů

19. Obchodní činnost a realizace produktu CR
a) cestovní kancelář, cestovní agentura (právní úprava jejich podnikání - Zákon č. 159/1999 Sb.)
b) klasifikace cestovních kanceláří a agentur (podle postavení v distribučním procesu, podle zaměření nabízených zájezdů, podle klientely, podle územní působnosti a podle velikosti)
c) příprava produktu CK, jeho realizace a prodej
d) turisticky významná místa v Evropě (hl. destinace CR, přírodní a kulturní atraktivity)
Příklad – ÚT 2

20. Národní hospodářství (NH)
a) národní hospodářství (pojem, činitelé ovlivňující úroveň NH, struktura národního hospodářství)
b) měření výkonnosti NH
c) hospodářský cyklus (pojem, fáze)
d) inflace (pojem, druhy), měření inflace, její příčiny a důsledky
Příklad – výpočet HDP

21. Hospodářská politika, sociální politika
a) charakteristika hospodářské politiky, subjekty HP
b) cíle, nástroje HP, zásahy státu
c) sociální politika státu (cíle, nástroje, sociální pojištění)
d) systém státní sociální podpory, životní minimum, sociální péče
Příklad – výpočet životního minima

22. Fiskální politika a daňová soustava
a) fiskální politika (cíle, nástroje)
b) státní rozpočet (struktura, sestavení, druhy)
c) daňová soustava
d) charakteristika jednotlivých druhů daní
Příklad – ÚT 3 Účtování daní

23. Bankovní soustava
a) struktura bankovní soustavy, úkoly a nástroje centrální banky
b) monetární politika (cíle, nástroje)
c) činnosti obchodních bank a bankovní služby
d) peníze (historie, formy, hodnota)
Příklad – ÚT 2 a ÚT 4 Účtování úvěrů

24. Pojišťovnictví
a) charakteristika a základní pojmy v pojišťovnictví
b) činnosti pojišťoven
c) zákonné pojištění
d) komerční pojištění
Příklad – UT 1 Účtování škod

25. Bezpečnost v hotelu, ochrana zdraví a majetku
a) bezpečnost hostů v hotelu, poskytnutí první pomoci
b) požadavky na zaměstnavatele a zaměstnance z hlediska BOZP
c) krizové situace a jejich řešení
d) ekologická opatření v hotelu
Příklad – řešení modelových situací

Schváleno komisí ekonomických předmětů dne 31. 8. 2024