Hotelová škola Poděbrady

Hotelová škola Poděbrady

Středočeský krajAEHT

Maturitní okruhy TOČ
Tourism Management

1. Základní ekonomické pojmy a tržní systém
a) základní ekonomické pojmy (potřeby, statky, služby)
b) výroba, výrobní faktory
c) trh (definice, tržní subjekty, rozdělení trhů, základní ekonomické otázky, konkurence)
d) nabídka, poptávka, cena (definice, křivky, rozdělení, faktory)
Příklad – působení ostatních faktorů na křivku nabídky a na křivku poptávky

2. Podnikání fyzických a právnických osob
a) právní úprava podnikání, základní pojmy (podnikání, podnikatel, cíle podnikání)
b) živnostenské podnikání (podmínky, rozdělení živností, živnostenský rejstřík)
c) povinnosti podnikatele vůči státu
d) daňová evidence
Příklad – povinnosti podnikatele vůči státu, daňová evidence

3. Obchodní závod
a) obchodní závod a jeho právní formy (definice, rozdělení, funkce, okolí)
b) znaky závodu (ekonomická a právní samostatnost)
c) založení a vznik závodu, zrušení a zánik závodu
d) akcie – pojem, druhy, formy
Příklad – ÚT 4 Zahajovací rozvaha, účtování o základním kapitálu

4. Obchodní korporace
a) obchodní korporace (právní úprava, druhy obchodních korporací)
b) charakteristika společnosti s ručením omezeným (založení, vznik, ručení, řízení, podíl na zisku, zrušení, zánik)
c) charakteristika akciové společnosti (založení, vznik, ručení, řízení, podíl na zisku, zrušení, zánik)
d) obchodní rejstřík (kdo a co se zapisuje)
Příklad – ÚT 2

5. Služby cestovního ruchu při přechodu hranic
a) cestovní doklady (druhy)
b) víza (způsob získávání, druhy) a cla (základní práva a povinnosti při dovozu a vývozu zboží)
c) cestovní pojištění
d) peněžní služby
Příklad – modelová situace

6. Personální činnost
a) právní úprava, náplň personální činnosti
a) vznik (pracovní smlouva) a zánik pracovního poměru
c) nezaměstnanost (pojem, rozdělení, měření, důsledky, úřad práce)
d) mzdové účetnictví
Příklad – ÚT 3 Zúčtování se zaměstnanci

7. Majetek podnikatelského subjektu
a) majetek, charakteristika majetku
b) způsoby nabytí vlastnictví majetku a jeho oceňování
c) opotřebení majetku
d) způsoby vyřazení majetku z evidence
Příklad – UT 0

8. Hospodaření podnikatelského subjektu
a) náklady (charakteristika, rozdělení, grafy, možnosti snižování)
b) výnosy (charakteristika, rozdělení, grafy, možnosti zvyšování)
c) výsledek hospodaření (rozdělení), bod zvratu (graf, výpočet, využití)
d) účtování nákladů a výnosů, časové rozlišení
Příklad – ÚT 5 a ÚT 6

9. Základní pojmy v účetnictví
a) charakteristika účetnictví, význam účetnictví, právní úprava účetnictví
b) účetní dokumentace
c) rozvaha (charakteristika)
d) inventarizace (průběh, fáze)
Příklad – Účtování inventarizačních rozdílů

10. Lázeňství a atraktivity cestovního ruchu v Evropě
a) lázeňství, přírodní léčivé zdroje
b) formy a organizace lázeňského pobytu, služby lázeňského CR
c) lázeňská města v ČR, Zlatý lázeňský trojúhelník
d) turisticky významná místa v Evropě (hl. destinace CR, přírodní atraktivity, památky UNESCO, akce, možnosti rozvoje)
Příklad – modelová situace

11. Management
a) charakteristika a vývojové fáze managementu
b) manažerské funkce (plánování, organizování, personální řízení)
c) manažerské funkce (vedení, kontrola)
d) osobnost manažera a styly řízení
Příklad – výpočet mzdy zaměstnance

12. Marketing pohostinství a cestovního ruchu
a) marketing (pojem, podnikatelské koncepce), specifika služeb
b) rozšířený marketingový mix v pohostinství a cestovním ruchu
c) marketingové prostředí, SWOT analýza
d) dotazníkové šetření
Příklad – sestavení dotazníku

13. Marketingový mix
a) pojem a cíle MM, produkt (komplexní produkt, životní cyklus, portfolio analýza)
b) price (strategie tvorby cen ve stravování a hotelnictví, cenová diferenciace)
c) place (distribuční cesty v cestovním ruchu, distribuční systémy)
d) promotion (komunikační mix)
Příklad – výpočet ceny zájezdu

14. Letecká doprava a atraktivity světového cestovního ruchu
a) letecká doprava, materiálně-technické podmínky, členění
b) sortiment poskytovaných služeb, práva a povinnosti cestujících
c) odbavení cestujících a jejich zavazadel
d) turisticky významná místa Asie (hl. destinace CR, přírodní a kulturní atraktivity)
Příklad – modelová situace

15. Příprava průvodce na zájezd
a) informační minimum
b) topografická příprava
c) chronologická příprava
d) turisticky významná místa v ČR - památky UNESCO, přírodní atraktivity, ochrana přírody (NP, CHKO)
Příklad – Královská cesta Praha

16. Management ubytovacího úseku
a) struktura a klasifikace ubytovacích zařízení, hotelové řetězce
b) činnost front office a housekeepingu
c) organizační struktura v hotelnictví, úrovně řízení, organizační složky hotelu (úseky, personální zajištění, náplň práce)
d) vnitřní předpisy (ubytovací řád, požární řád, bezpečnost práce)
Příklad - výpočet kapacity ubytovacího zařízení a zjištění jejího využití

17. Management stravovacího úseku
a) rozdělení stravovacích zařízení podle funkce
b) činnost F&B manažera
c) výrobní středisko, organizace práce ve výrobním středisku, hygienické předpisy v gastronomii, HACCP
d) odbytové středisko, organizace práce, kapacita, výpočet a faktory ovlivňující využití kapacity a její výpočet
Příklad – kapacita odbytového střediska, návrh jídelního lístku

18. Charakteristika cestovního ruchu a jeho předpoklady
a) cestovní ruch – základní pojmy a jeho význam (definice CR, účastník CR)
b) typologie CR – druhy a formy
c) předpoklady rozvoje CR (lokalizační, realizační, selektivní)
d) turisticky významná místa Ameriky (hl. destinace CR, přírodní a kulturní atraktivity)
Příklad – modelová situace

19. Obchodní činnost a realizace produktu
a) činnost cestovních kanceláří a cestovních agentur (právní - úprava jejich podnikání - Zákon č. 159/1999 Sb. z hlediska poskytovaných služeb), cestovní agentura, cestovní kancelář (rozdíly, způsob založení, pojištění CK)
b) klasifikace CK a CA a jejich rozdělení (podle zaměření nabízených zájezdů, podle klientely, podle územní působnosti a podle velikosti), zájezdová činnost CK a jejich členění
c) příprava produktu, jeho realizace a prodej
d) smlouva o zájezdu, reklamace zájezdu
Příklad - modelová situace

20. Národní hospodářství (NH)
a) národní hospodářství (pojem, činitelé ovlivňující úroveň NH, struktura národního hospodářství)
b) měření výkonnosti NH
c) hospodářský cyklus (pojem, fáze)
d) inflace (pojem, druhy), měření inflace, její příčiny a důsledky
Příklad – výpočet HDP

21. Hospodářská politika, sociální politika
a) charakteristika hospodářské politiky, subjekty HP
b) cíle, nástroje HP, zásahy státu
c) sociální politika státu (cíle, nástroje, sociální pojištění)
d) systém státní sociální podpory, životní minimum, sociální péče
Příklad – výpočet životního minima

22. Fiskální politika a daňová soustava
a) fiskální politika (cíle, nástroje)
b) státní rozpočet (struktura, sestavení, druhy)
c) daňová soustava
d) charakteristika jednotlivých druhů daní
Příklad – ÚT 3 Účtování daní

23. Bankovní soustava
a) struktura bankovní soustavy, úkoly a nástroje centrální banky
b) monetární politika (cíle, nástroje)
c) činnosti obchodních bank a bankovní služby
d) peníze (historie, formy, hodnota)
Příklad – ÚT 2 a ÚT 4 Účtování úvěrů

24. Pojišťovnictví
a) charakteristika a základní pojmy v pojišťovnictví
b) činnosti pojišťoven
c) zákonné pojištění
d) komerční pojištění
Příklad – UT 1 Účtování škod

25. Management cestovního ruchu a atraktivity světového cestovního ruchu
a) organizačně-institucionální uspořádání cestovního ruchu v České republice na podnikatelské, regionální a celostátní úrovni
b) uspořádání cestovního ruchu v EU a mezinárodní organizace cestovního ruchu
c) udržitelný rozvoj cestovního ruchu
d) turisticky významná místa Austrálie a Oceánie (hl. destinace CR, přírodní a kulturní atraktivity)
Příklad – modelová situace

Schváleno komisí ekonomických předmětů dne 31. 8. 2024