Hotelová škola Poděbrady

Hotelová škola Poděbrady

Středočeský krajAEHT

Sushi

Dne 1. února 2016 se uskutečnil kurz Sushi pro I. VOŠ pod vedením paní Ing. Evy Krátké. Na kurzu, který se pořádal v  rámci předmětu Mezinárodní gastronomie, jsme se sešli v hojném počtu. Dozvěděli jsme se spoustu informací a naučili jsme se pracovat se specifickými surovinami, jako např. řasy, ocet a Sushi rýže. Okusili jsme důležité součásti sushi, jako wasabi, nakládaný zázvor a sojovou omáčku. Dále jsme se úspěšně naučili, jak správně připravit sushi., a to jak základní, tak i sladkou variantu.  Například na základní Maki sushi jsme si připravili podložku na rolování sushi, kterou jsme obalili do potravinářské folie. Na řasu Nori jsme ručně vkládali již vychladlou rýži a potřeli jsme ji wasabi. Do sushi jsme pak vkládali další suroviny, jako je losos, okurka, avokádo nebo třeba i Tamago, což je vaječná omeleta. Pomocí podložky jsme pak sushi rolovali a krájeli na větší kusy. Nakonec jsme vytvořili až skoro profesionální pokrmy, jako Maki sushi, Uramaki, Nigiri sushi a sladké sushi. S chutí jsme se pustili do ochutnávání a uznali jsme, že jsme opravdoví šikulové. Z kurzu jsme byli nadšení a paní profesorce tímto děkujeme za ochotu, trpělivost s námi a hlavně za poskytnutí této akce.

Petra Šoltysová, I. VOŠ