Projekt Comenius COINCO Barevné vaření:
Variace v zelené a hnědé
Říká se, že každý začátek je těžký. Ale nikdo nemluví o tom, jak těžké je, když něco končí. Když končí něco tak zábavného, jako byl náš projekt Comenius o barevném vaření COINCO. Poslední projektová schůzka se konala začátkem dubna v portugalském Barcelos. Naposledy se sešli studenti se svými učiteli ze čtyř zemí, kromě hostitelského Portugalska také ze Španělska, České republiky a nejvzdálenějšího Turecka. Naposledy jsme se pustili do studia jazyka i gastronomie hostitelské země. Po předchozích barvách - bílé a žluté v Poděbradech, červené a zelené v tureckém Bodrumu - si portugalští studenti zvolili ingredience a suroviny v zelené a hnědé. V jejich menu se objevily fazole, tuňák, hrášek, kaštany, kapusta, telecí maso i skořicové koláčky. Chutnalo nám všechno, soutěž na celé čáře vyhrávaly však místní ryby: křehké a jemné, protože sotva vytažené z moře.
Naši hostitelé připravili i zajímavý doprovodný program. Účastnili jsme se zahájení jarního kulturního festivalu na místní radnici, vypravili se do historických měst Braga a Porto, navštívili trh, jeden z největších v Portugalsku, ochutnali jsme ve vyhlášené firmě Taylor´s pravé portské, zašli do muzea keramiky i do galerie.
Naši přátelé nachystali na konec závěrečné večeře v nejstarším portugalském městě Ponte de Lima překvapení. Při návštěvě Poděbrad se jim české Velikonoce zalíbily natolik, že pro portugalskou schůzku nabarvili vajíčka a připravili si pomlázky, tedy pomlázky…takové kyje s pentlemi jste ještě neviděli. Naštěstí pomlázka byla jen symbolická, na rozdíl od loučení, které bylo skutečné a smutné. Nadějí nám může být nová výzva k evropským projektům Erasmus+ a jak známo, naděje umírá poslední!
Eva Krátká, Iva Koštýřová a Eva Svobodová (učitelky)