Erasmus+ v Německu aneb nejen prací živ jest člověk
Jistě že zde vládne německá kuchyně, na bratwursty, bockwursty, currywursty narazíte všude. Se zelím, bramborovou kaší. Nezbytný je taky hezky počeštěný šnicl, většinou se vám na talíř nevejdou. Ale i sem dosáhla globalizace a na etnické restaurace nebo vývařovny narazíte na každém kroku. Vůním se nedá odolat, už jsme ochutnali thajské nudle i rýži (taky thajské pivo :-)) a turecký kebab. Platí, že v Cáchách si osladíte život, na každém rohu je obchůdek s tzv. printen, což je tvrdší perník, polévaný čokoládou, zdobený mandlemi nebo oříšky. Tvary jsou různé, teď na nás koukají ze všech výkladních skříní velikonoční zajíci. Taky tady má svou velkou provozovnu Lindt.
Němci milují čerstvé pečivo z pekáren, které jsou snad v každé ulici. Lákavě to tady voní nejen pečivem, ale i kávou, kterou vám tady rychle a ochotně připraví. Wafle jsme ochutnali nejen v Cáchách, ale i v Maastrichtu. V Nizozemí navíc milují barvy, výkladní skříň, která nehýří barvami jako pole tulipánů, jakoby neměla u zákazníků šanci uspět. Na důkaz tohoto tvrzení přikládáme fotografie obchodů s cukrovinkami, botami i nádobím. Stejná barevná pastva pro oči... že by náznak blížících se Velikonoc?
Eva Svobodová