Hotelová škola Poděbrady

Hotelová škola Poděbrady

Středočeský krajAEHT

BACARDI MARTINI CUP

Bacardi Martini CupPláž. Krásný slunečný den. Třiatřicet stupňů ve stínu. Karibic. Sedíte na baru v pětihvězdičkovém hotelu a od barmana dostáváte svůj objednaný drink. Snad ani nejde popsat váš úžas nad tím, když zjistíte, že barmanem v tomto skvělém podniku je Čech.
Přijde Vám to snad jako utopie? Vůbec ne. Vždyť Hotelová škola Poděbrady takovýhle světových barmanů vychovává spousty! A protože má zájem na tom, aby úžasní profesionálové nerostli pouze za jejími zdmi, pořádal se tu 8. března 2006 již pátý ročník celostátní soutěže mladých barových nadějí – Bacardi Martini Cup.

V tomto slunečném dni začalo vše již v osm hodin ráno, kdy se 26 mladých slečen a pánů sešlo v recepci hotelu Junior, aby se oficiálně zaregistrovali do soutěže. Všechny formality proběhly bez jakýchkoliv problémů, účastníci si vylosovali startovní čísla, podle kterých později nastupovali před pozornou porotu a bouřlivé publikum a už byl připraven test v anglickém jazyce. Víte, odkud původně pochází angostura nebo kde a jak se vyrábí nejlepší japonská whisky? Mladým barmankám a barmanům tyto otázky většinou nedělaly pražádné problémy a skoro všichni byli s testem za pár minut hotovi. Pak už se jenom pomalu. ale jistě stresovat při čekání, než na Vás dojde řada. Samotná soutěž probíhala přímo v prostorách hotelové školy ve zdejší posluchárně, vybavené aparaturou pro kvalitní ozvučení, dvěma barmanskými stoly a v neposlední řadě bouřícím publikem. Nutno však podotknout, že diváci, kterých se zde sešlo více jak 300, se ozvali povětšinou jenom, když zrovna míchal nápoj některý z jejich přátel nebo známých. Soutěžící připravovali 5 porcí fancy carabian drinků /nápojů podle vlastní fantazie/ a pět porcí soft drinků /nápojů neobsahujících alkohol/. Na přípravu pracoviště před samotným zahájením boje měl každý čtvrt hodiny. Všechny nápoje pak museli soutěžící připravit v dalších 15 minutách. Na dodržování pravidel dohlíželi přísní porotci z CBA /České barmanské asociace/ hodnocena byla příprava, výroba, ozdoba ale i chuť pokrmu. Za každou byť sebemenší chybičku byly okamžitě sráženy body. Zapomenout přidat k nápoji brčko nesmí přece ani začínající barman. V jedenáct hodin se akce rozběhla na plné obrátky, a hned první soutěžící dokazovali, že i oni se poperou o výhru s elánem. Škol, které zde měli to své želízko v ohni přijelo celkem třináct, namátkou jmenujme například hotelovou školu z Turnova, Pardubic, Hotelovou školu Mariánské Lázně nebo SOU Čakovice. Potěšila nás návštěva dvojice soutěžících z partnerské hotelové školy ve slovinském Bledu. I přes to, že soutěžní klání začalo již úderem jedenácté, boj pokračoval až do pozdních odpoledních hodin. Když poslední soutěžící dokončil svůj drink, zasedla odborná porota, která nakonec vybrala jako vítěze Tomáše Melzera z Labské hotelové školy z Pardubic. Tento mladý barman prošel celou soutěží na výbornou a jistě po právu mu náleží putovní pohár a poukázka na víkendový pobyt pro dvě osoby do Harrachova. Druhé místo vybojoval Tomáš Frýdl z Teplic a třetí příčka patřila Veronice Maškové z Hotelové školy Vršovická v Praze.
V pauze, určené pro hodnocení soutěžících, rozduněl posluchárnu rockový koncertík studentské kapely Debaras. Vše proběhlo hladce a bez větších problémů, chválit můžeme i organizaci samotné akce. Poděbrady se zhostily své úlohy na jedničku, přejme si jen, aby se příští ročník Bacardi – Martini Cupu vydařil ještě lépe než ten právě skončený.

Jan Härting, Hotelová škola Poděbrady