Hotelová škola Poděbrady

Hotelová škola Poděbrady

Středočeský krajAEHT

Erasmus+ ve Francii

Projekt 2025-1-CZ01-KA122-VET-000319379
Objevujeme inovativní přístupy v Evropě

V neděli 30. listopadu 2025 jsme se (šest studentů 2. a 3. ročníku) sešli spolu s panem učitelem Berbrem na letišti Václava Havla v Praze, kde začal náš společný týden v rámci programu Erasmus+. Naším cílem bylo poznat moderní vybavení kuchyní a restaurací gastronomické školy ve Francii.

Ve městě Vesoul, nacházejícím se v departementu Haute-Saône, nás čekal velmi nabitý program.
V pondělí jsme se seznámili se šesti francouzskými studenty, kteří v březnu na oplátku zavítají do České republiky a k nám do školy. Provedli nás školním areálem, ukázali nám kuchyně, restaurace i třídy. Na oběd jsme byli pozváni do jejich školní restaurace, kde nás obsloužili šikovní studenti. Odpoledne nás čekala prohlídka města Vesoul.

V úterý jsme se zúčastnili dopoledního vyučování teorie předmětu TOS spojeného s ekonomií. Studenti probírali menu, které se servírovalo ve čtvrtek. Odpoledne jsme se připojili k jiné třídě a krátce si vyzkoušeli obsluhu v restauraci.

Ve středu nás čekal výlet do města Besançon, jehož historická část i citadela jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO. Tentokrát se k nám připojili i studenti, se kterými jsme se seznámili na začátku týdne.

Čtvrteční ráno se naše skupina vydala na místní trhy s cílem podpořit udržitelnou gastronomii. Místní škola totiž nakupuje suroviny od lokálních dodavatelů a následně je využívá při večerním provozu restaurace. Odpoledne se tři z nás zapojili do obsluhy v restauraci a další tři pracovali v kuchyni, kde připravovali české menu. Mohli jsme si tak vyzkoušet práci s moderními technologiemi. Zážitek to určitě nebyl jen pro nás, ale i pro hosty, kteří přišli na večeři ochutnat českou kuchyni. Servírován byl hovězí vývar s játrovými knedlíčky, svíčková s karlovarským knedlíkem a jako dezert nechyběl jablečný závin přelitý vanilkovou omáčkou.

Pátek byl posledním dnem naší návštěvy ve Francii. Ráno začalo trochu smutně, protože jsme se museli rozloučit se studenty, se kterými jsme se spřátelili a strávili celý týden. Zbytek dne už se ale nesl ve veselém duchu. Vyrazili jsme do rodinné destilerie, kde se alkohol vyrábí tradiční metodou, projeli jsme se francouzským venkovem a nakonec zavítali do sýrárny, která dodává své výrobky do celého světa, včetně České republiky.

Moc děkujeme paní učitelce Mgr. Kuklíkové a panu učiteli Ing. Berbrovi za skvělou organizaci a všem ze školy Lycée Pontarcher za krásný a inspirativní program.

Za celý tým
Zuzana Dušková, 3.D