Vaření ve španělském stylu
V rámci praktického předmětu TPP se zabýváme přípravou nejen ryze českých, ale také všemožných zahraničních a pro nás možná i neobvyklých pokrmů.
Ve středu 13. listopadu jsme 4 hodiny TPP věnovali španělské kuchyni, která se od české liší celkem výrazně. Do španělského kulinářství nás pomalu a jistě zasvěcovala paní učitelka Středová. V hodinách španělštiny jsme s její pomocí sestavili sedmichodové menu. Paní Koštýřová, která je při vaření naším velitelem a dobrým rádcem zároveň, ho bez větších námitek schválila.
V den D jsme se s chutí a neskrývaným nadšením pustili do španělských specialit.
Hostinu zahájilo gazpacho, studená polévka z rajčat, která mě osobně svou zvláštní chutí nadchla. Dalším chodem našeho obsáhlého menu byla tortila de patatas. Pro lepší představu bych ji přirovnala ke slanému bramborovému koláči. Jako třetí na řadu přišly albondigas. Hovězí masové koule v omáčce. Následovalo pikantní chilli con carne. Pokrm z hovězího masa, fazolí, paprik a dalších pro španělskou kuchyni typických přísad. Slanou část menu zakončila ochutnávka paelly.
Pro méně odvážné paella připravená pouze s kuřecím masem a pro větší „fajnšmekry“ i s mořskými potvůrkami. Sladkou tečku s příchutí pravé vanilky tvořily dva výborné dezerty, crema catalana a flan.
Atmosféra jako ve skutečném Španělsku byla navíc umocněna komunikací ve španělském jazyce. Originální dopoledne jsme si všichni užili a vaření v podobném stylu by asi nikdo z nás neodmítl. Děkujeme tedy oběma paním učitelkám za pevné nervy a doufáme, že si příjemné odpoledne ještě někdy zopakujeme.
Comidas relizadas
Sopa: GAZPACHO ANDALUZPrimer plato: TORTILLA DE PATATAS
Segundo plato: ALBONDIGAS
Tercer plato: CHILLI CON CARNE
Cuatro plato: PAELLA VALENCIANA
Postres: CREMA CATALANA, FLAN
Bebidas: SANGRÍA