VELIKONOČNÍ RECEPTY
Po dlouhé zimě, přišlo jaro a s ním se přibližují i velikonoční svátky, které jsou jedny z nejdůležitějších svátků v roce. Proto si studenti prvního ročníku Vyšší odborné školy v Poděbradech připravily pokrmy z jehněčího masa, které je typické pro tyto svátky.
Pokrmy:
- Jarní jehněčí polévka
- Jehněčí kotlety se sýrem
- Marokánský špíz CADIZ
Jarní jehněčí polévka
Potřebujeme:
500g jehněčího masa
cca 1,5l vody
polévková zelenina
několik mladých cibulek
40g rýže
1 žloutek
1 jogurt
kopr, tuk a sůl
Příprava:
Jehněčí masa opereme, nakrájíme na kousky a dáme vařit do studené osolené vody. Zeleninu očistíme, nakrájíme na drobné kousky a spolu s nakrájenou cibulkou osmahneme na tuku. Přidáme rýži, necháme ji zesklovatět a vše pak vložíme do polévky. Vaříme doměkka. V hrnku rozšleháme jogurt se žloutkem. Polévku stáhneme z ohně, jogurt za stálého míchání vlijeme do polévky. Polévku podáváme na předehřátých talířích posypanou nadrobno rozsekaným koprem
Jehněčí kotlety se sýrem
Potřebujeme:
8 jehněčích kotlet
60g sádla
200g strouhaného sýra
1/4l sladké smetany
sůl, mletý pepř a petrželka
Příprava:
Kotlety naklepeme, nařízneme okraje, aby se nekroutily, vložíme do vymazaného kastrolu a opečeme. Pak je osolíme, opepříme a posypeme strouhaným sýrem. Podlijeme troškou vody a podusíme. Když voda vysmahne, zalijeme kotlety smetanou a dopečeme v troubě. Hotové posypeme petrželkou a podáváme s vařenými brambory nebo chlebem.
Marokánský špíz CADIZ
Potřebujeme:
2 jehněčí krky
1 lžíce kari
½ lžičky chilli
2 lžíce sekané petrželky
10 stroužků lisovaného česneku
šťáva z jednoho citrónu
sůl a pepř
Příprava:
Krky vykostíme po celé délce na dlouhé proužky svaloviny. Smícháme všechny ostatní přísady a maso marinujeme přes noc v chladu. Proužky masa vlnkovitě po celé délce napícháme na jehly a grilujeme po každé straně cca 8 minut.Podáváme se žlutou rýží obarvenou kurkumou a zeleninovým salátem.