Dva dny plné vůní, chutí a cukrářské inspirace
Ve dnech 21. – 22. října 2025 proběhl na Hotelová škola Poděbrady dvoudenní specializovaný kurz Klasická cukrařina v moderním pojetí, který se zaměřil na propojení tradičních cukrářských technik s moderními trendy.
Kurz byl určen studentům školy i širší veřejnosti – zájemci tak měli možnost posunout své dovednosti v cukrářské výrobě. Lektorkou byla renomovaná odbornice – chocolatier a pâtissierka Lucie Průšová, což dodalo akci profesionální úroveň.
Během kurzu účastníci prošli praktickou i teoretickou částí, která zahrnovala:
- Výběr surovin, jejich správné zpracování a dodržování hygienických zásad.
- Práci s různými těsty a hmotami – např. mandlové těsto na košíčky, odpalované těsto, máslové listové těsto, dacquoise (bezlepková bezé hmota s ořechy) či základní šlehaná hmota.
- Výrobu krémů a náplní – základní cukrářský krém, légére, máslový krém, mousseline, bavorský krém, ovocná pěna bez smetany a čokoládová pěna.
- Praktickou realizaci dezertů: sezónní košíčky (tartelette), dezerty z odpalované hmoty, sezónní tarte aux fruits, dezerty z různých typů pěn.
Účastníci získali nejen nové znalosti, ale i konkrétní zkušenost s pracovními postupy a vytvářením moderních cukrářských kompozic – což je dnes velmi ceněná kompetence.
Tento kurz skvěle doplnil vzdělávací nabídku hotelové školy – umožnil studentům i ostatním zájemcům rozšířit své dovednosti v cukrářině a zároveň reagovat na současné trendy (moderní hmoty, pěny, estetika dezertů). Škola tak potvrzuje svůj status místa, kde se propojuje teorie, praxe a aktuální gastronomické trendy.
Děkujeme všem účastníkům za jejich aktivní zapojení, perfektní práci a nadšení, které přinesli. Zvláštní poděkování patří Lucii Průšové za vynikající vedení kurzu a škole za vytvoření profesionálního prostředí pro rozvoj cukrářských dovedností.


