KURZ STUDENÉ KUCHYNĚ
Každoročně se na naší hotelové škole konají různé kurzy. Jedná se o kurzy studené kuchyně, cukrářské kurzy a kurzy barmanské- Já jsem se zúčastnila kurzu studené kuchyně, konaného ve dnech 6.-9.září pod vedením Mistra kuchaře pana Picky.
Čtyřdenní výuka byla spojena se závěrečným rautem pro rodiče účastníků. Celé čtyři dny jsme trávili v kuchyni a učili se připravovat jednotlivé pokrmy. Začali jsme teoretickou výukou a první den jsme připravovali nejjednodušší věci, jako byly například chlebíčky, saláty a různé pěny. Druhý den přišly na řadu pokrmy složitější – plněná vejce, sýrové výrobky a výrobky v aspiku. Tentýž den jsme ještě museli zvládnout písemný test, který byl rovněž součástí teoretických a praktických zkoušek, na jejichž základě jsme obdrželi osvědčení pracovníka ve studené kuchyni. (Toto osvědčení je podkladem pro získání vyššího hodnocení při výkonu kuchařského povolání.)
Třetí den jsme dodělávali výrobky v aspiku a pokračovali plněnou zeleninou a ostatními rautovými (kusovými) výrobky. Poslední, čtvrtý den nás čekala druhá polovina závěrečných zkoušek, což byly zkoušky praktické. Každý si vylosoval jeden výrbek a musel ho připravit.
Po skončení této zkoušky jsme se vrhli na nejtěžší část –masové výrobky a výrobky z ryb. Byly to např. štrasburská kachna, galantina z kuřete, plněný losos a rybí parfe. Hotové výrobky jsme po řádném vychlazení nakrájeli,naskládali na rautové mísy a ozdobili. Vše jsme nanosili do místnosti připravené na náš raut a čekali, až dorazí první hosté.
Slavnostnímu udělování osvědčení byl přítomen především ředitel školy František Smetana a paní učitelka Bulíčková, která má na organizaci kurzů největší podíl.
Rozloučli jsme se s panem Pickou a neváhám si říci, že bychom se všichni s chutí zúčastnili kurzu ještě jednou.