Mezinárodní cocktailová soutěž v Bledu, Slovinsko
Ve dnech 11.-13. dubna 2012 jsem se já, Adam Glemba, Jiří Vondrák a Daniel Calta v doprovodu pana Bártla a pana Formánka vyrazili do Bledu ve Slovinsku na 7. ročník mezinárodní cocktailové soutěže. Cesta probíhala bez sebemenších komplikací a náznaků energie a aktivity, až na pár výjimek. Po příjezdu jsme byli ubytováni v hotelu s názvem Krim, což nás trochu vyděsilo, ale nakonec jsme zjistili, že hotel má slušné pokoje a že personál opravdu netvoří bachaři. Hned večer, cca 2 hodiny po našem příjezdu, byl zahajovací večírek, na kterém byli všichni soutěžící seznámeni s průběhem celé soutěže. Následně se mohli soutěžící navzájem poznat u malého občerstvení.
Druhý den začínala soutěž. Soutěžilo se v kategoriích nejlepší vědomostní test, nejlepší technická práce při přípravě cocktailu, nejlepší chut´ cocktailu a zpestření soutěže – čepování a servis piva. Každá kategorie se vyhlašovala jednotlivě a na závěr celého dne se vyhlašovali i jednotlivci v součtu všech bodů – absolutní vítězové. Jak teda tento den vypadal? Vše začalo ráno po snídani, kdy si všichni svoje pořadová čísla v soutěži. Jirka si vylosoval pořadí s číslem 1, já měl číslo 11 a Dan 21. Po rozdání pořadových čísel všem soutěžícím jsme psali vědomostní test, který se skládal ze 40 otázek všech typů, co se barmanství týče. Měli jsme chvíli a pauzu a než jsme se nadali, Jirka (první v pořadí) odstartoval čepování piva. Po skončení této disciplíny začal oběd v bufetovém stylu a po jídle se všechna pozornost přesunula k hlavní disciplíně. Všichni jsme se navzájem parádně a hlučně povzbuzovali (i s našimi slovenskými přáteli, se kterými jsme se znali z předchozích zkušeností. Po odmíchání Daníka, posledního soutěžícího, se začalo sklízet, pulírovat a uklízet. Když jsme měli čisto, čekala nás prohlídka bledského hradu, který byl kousek od hotelu, kde jsme bydleli.
Poté už nás čekala ,,jenom“ gala večeře a oslavovací after party. To jsme ale ještě netušili, co budeme slavit. První věc na galavečeři bylo přivítání. Dál byl servis jídel a nápojů, dokonce i přesně tak, jak nás to učili na naší škole. Avšak po hlavním jídle (roastbeef,…) přišlo vyhlašování výsledků! po kterém jsme se radovali z diplomů a míst, které jsme vyhráli!!! Tedy – 1. místo v kategorii škol (já, Dan a Jirka), Dan se postaral o vítězství v čepování a servisu piva a já mohu s úsměvem napsat, že jsem skončil jako absolutní vítěz soutěže. Jak už jsem zmiňoval, po umístění bylo na čase jít na afterparty, kde jsme samozřejmě nad jedním pivem oslavovali naše vítězství.
Adam Glemba