Hotelová škola Poděbrady

Hotelová škola Poděbrady

Středočeský krajAEHT

Už víme, jak se čepuje pivo

V lednu se naše třída 2.D a všechny ostatní třídy druhého ročníku zúčastnily přednášky zaměřené na teorii a techniku čepování piva. Program začínal v 8.00 v posluchárně naší Hotelové školy v Poděbradech. Teoretickou část o výrobě piva vedl obchodní sládek firmy Pilsner Urquell pan Zděněk Kalčík [@sladcivakci] a jak se čepuje nás naučil pan Mirek Nekolný [@pantata_vycepni], který pracuje v Restauraci Červený Jelen [cervenyjelen.cz].

Dopolední část byla věnována teoretickému výkladu. Prezentace byla velice dobře zpracovaná, zábavná a vtipná. Dozvěděli jsme se informace o výrobním procesu piva, včetně délky výroby, a nějaká základní pravidla správného skladování a servírování. Dále nám pánové vysvětlovali teplotní požadavky pro různé typy svrchního a spodního kvašení. Po výkladu jsme za odměnu za poslouchání dělali Kahoot kvízy. Vítězové získali za odměnu balónek, odznáček, a další drobnosti.

Praktická část probíhala od 13:00, kdy se všichni rozdělili do dvou skupin. Jedna se věnovala nácviku čepování a druhá prohlídce pivovaru s využitím brýlí pro virtuální realitu, která byla pro naši generaci velikou zábavou. Prohlídka nabízela pohled na pivovarský provoz a přístup do některých specializovaných místností, jako třeba samoobslužný tank na pivo.

V další části se skupina přesunula do učebny techniky obsluhy a služeb, kde jsme se učili, jak se narazí sud, čepuje pivo, myje pivní sklo, drží sklenice. Všichni jsme si vyzkoušeli různé techniky čepování, jako je mléko, šnyt, hladinka a čochtan. Mohli jsme také ochutnat nealkoholické pivo značky Birell. Moc děkujeme, že nám škola umožnila tuhle úžasnou přednášku, kterou jsme si velmi užili. Nejvíce nás bavila virtuální realita.

Veronika Martínková, 2.D