Baristický kurz
V pátek 24. a v sobotu 25. 9. 2021 se devět žáků z 2. a 3. ročníku zúčastnilo letošního prvního baristického kurzu. Našimi lektory byli manželé Martin a Markéta Smolní, kteří provozují vlastní koktejlovou kavárnu Martini’s bar v Pardubicích. Učili jsme se tedy od těch nejlepších.
První den ráno jsme začali teorií a vysvětlili si, co vše se musí před začátkem provozu připravit, zkontrolovat a jak se o kávovar správně starat. Seznámili jsme se, jak káva roste, jaké jsou rozdíly mezi Arabicou a Robustou. A pak jsme se pustili do přípravy samotného espressa.
Lektoři se nám všem nadstandardně věnovali a pomáhali nám vychytávat nedostatky.
Espressa se nám všem dařila, a tak jsme se pustili i do šlehání mléka. Naučili jsme se, jak správně mléko našlehat, jakou by mělo mít teplotu a jak ho správně nalít do šálku, aby se nám povedl latte art. Během kurzu jsme se tak naučili jablíčka, rosetty a triky, jak zachránit ty nepovedené.
Druhý den jsme zdokonalovali naše cappuccina, ukázali si přípravu latté macchiata.
Kurz jsme úspěšně dokončili a obdrželi certifikáty.
Děkujeme manželům Smolným, že nám ukázali kouzlo baristiky, za jejich perfektní přístup a všechny rady, co nám dali.
Eliška Sýkorová 2.D