Hotelová škola Poděbrady

Hotelová škola Poděbrady

Středočeský krajAEHT

Čertousy: Kde se vaří to, co běhá po dvoře, aneb poctivá česká kuchyně

Minulý týden jsme se my, studenti 3.A a 3.B oboru hotel a event management, vydali na odbornou exkurzi do Dvora Čertousy – krásného hotelu s restaurací, kde se především pořádají svatby a jiné velké akce. Jeli jsme tam s cílem se něco naučit, nakonec jsme odjeli nejen s novými vědomostmi, ale i plnými žaludky a s nabídkami na brigádu.

Exkurze začala v restauraci, kde jsme se dozvěděli něco o historii dvora – žádné “nudné” vyjmenování letopočtů, ale zajímavé historky o tom, jak se z bývalého statku stal útulný hotel. Potom jsme po krátké pauze na občerstvení (dokonce s hudební vsuvkou) pokračovali na prohlídku pokojů a jiných částí této velké budovy. Dostali jsme se i do zahrady a svatebního salonku, ve kterém se nejčastěji svatby v Čertousích konají. Není to ale jediné místo. Oblíbený je i vinný sklípek, v němž už proběhlo několik obřadů. Ten byl i naší poslední zastávkou. Zde jsme se dozvěděli něco o sommelierství, ale také o rozdělení jednotlivých prací v průběhu svateb nebo o funkci event manažerky hotelu.

Celkově byla exkurze skvělá – nejen že jsme nahlédli do zákulisí hotelu a restaurace, ale také jsme si uvědomili, že za každým podnikem stojí pořádná dřina a organizace. A i když jsme si z Čertous neodvezli pokojovou kartu ani láhev vína, odnesli jsme si nové znalosti, inspiraci a někteří možná i svatební plány…

Karolína Jarešová, 3.B