Jak se praží káva?
V pondělí 2. 5. jsme se zúčastnili exkurze v pražírně kávy Amáres Coffee. Celou exkurzí nás prováděl pan Václav Mareš, majitel provozovny.
Po úvodní chvilce teorie – pěstování, sběru a základním dělení druhů kávy – nám ukázal, jakým způsobem se káva praží a jak zrna během pražení mění barvu. Dále jsme měli možnost vyzkoušet „Cupping“ čili degustaci kávy a zjistit, co nám nejlépe chutná. Porovnávali jsme tak vnímání chutí a vůní kávy, ochutnávali jsme různé druhy kávy (např. Brazílie, Cascara, Peru...).
Zajímavý byl výklad o vadách kávových zrnek, například jednou z nich je tzv. „Potatoe defect“, kde se ještě do třešně až k zrnku prokouše malý brouček, a tím otevře přístupovou trasu bakteriím. Káva po umletí s tímto vadným zrnkem zapáchá jako shnilé brambory, a tak znehodnotí celou mletou várku a není možné ji použít.
Výklad pana Václava Mareše byl velmi zajímavý. Bylo vidět, že svou práci má opravdu rád a myslím si, že nám otevřel nový pohled na kávu a její přípravu.
V kavárně Amáres Coffee najdete velký výběr kávy pražené právě v jejich vlastní pražírně a je možné si i tuto kávu zakoupit.
Barbora Heřmanová, 2.D