Letní zahraniční praxe ve Francii
V druhém ročníku jsem se v polovině června 2024 vypravila do Francie, Saint Paul en Chablais (Horní Savojsko). Pracovala jsem v penzionu maison d’hôtes, v překladu to znamená dům pro hosty. Co si pod tím můžete představit?
Je to penzion, kde bydlíte přímo u majitelky doma. Kapacita penzionu je patnáct lidí. Nacházíte se více v rodinném prostředí, snídaně probíhají společně tak, že majitelka s vámi snídá u stolu a povídáte si. To samé platí i u večeří. Tyto penziony jsou pouze polopenze.
Ohledně práce jsem se podílela na přípravě snídaní, např. vaření kávy, dělání palačinek, pečení domácího pečiva (brioche, české rohlíky). Paní majitelka si všechno vyrábí sama. Večeře pro hosty byly tvořeny hlavně z lokálních potravin, jako například ryba z Ženevského jezera, sýry apod. Dále moje práce spočívala v uklízení a chystání pokojů pro hosty.
Během těch dvou měsíců jsem bydlela u velmi milé a hodné francouzsko-české rodiny, kterou jsem moc ráda poznala, a díky tomu jsem také získala mnoho úžasných zkušeností a zážitků. Měla jsem možnost objevovat krásy okolí a Ženevského jezera a procvičovat si francouzský jazyk.
Byla to úžasná zkušenost a jsem moc vděčná, že jsem měla příležitost tohle zažít a poznat skvělé lidi z různých koutů světa. Na toto místo ráda vzpomínám a moc bych si přála se tam znovu vrátit.
Barbora Krčálová, 3.C