Hotelová škola Poděbrady

Hotelová škola Poděbrady

Středočeský krajAEHT

Zkušenosti ze stáže v srdci Francouzských Alp

Zdravím z Francie, z lyžařského střediska Val Thorens! Ke konci prvního pololetí školního roku 2024/2025 jsem dostala možnost vycestovat na zahraniční stáž do Francie. Pracuji v restauracích, kde se připravují místní savojské speciality. Zdokonaluji své znalosti a dovednosti, a především francouzský jazyk. Všichni zde jsou velmi milí a přátelští.

Náplň mojí práce zahrnuje prakticky vše – od servisu nápojů a vín, přes servis specialit až po úklid celé restaurace. Zatím jsem zde velmi spokojená. Po novém roce přijely další dvě studentky, Eva Lhotová a Lucka Skácelová, kterým se zde také líbí.

Většinu času je zde slunečno, i když v posledních pár dnech začalo sněžit. Nejsme ani v polovině stáže, ale už se velmi těšíme na vše, co se naučíme a co zažijeme. Jsme velmi rády za tuto příležitost a srdečně zdravíme do Poděbrad!

Antonie Šmirerová, 3.A

Tradiční savojská specialita se jmenuje tartiflette. Jedná se o zapečené brambory s reblochonem (savojský sýr), slaninou, cibulí a smetanou. Je to velmi oblíbený pokrm v alpských oblastech, ideální na zahřátí po dni stráveném na horách :-)

Tradiční savojská specialita - tartiflette