Banket s vůní přírody 2.D
Ve dnech 26. a 27. března 2025 se v prostorách naší školy odehrál slavnostní banket třídy 2.D, který byl vyvrcholením několikaměsíčních příprav. Tématem letošního banketu byly přírodní motivy, laděné do zelené a modré barvy, symboly svěžesti, klidu a elegance.
Hosté byli přivítáni ve 13:30 v prostorách školního baru stylovým aperitivem Modrá laguna (Kinley Tonic, Gin Beefeater a Monin Blue Curacao). Při této příležitosti si mohli prohlédnout také tematické nástěnky s třídními fotografiemi.
Ve 14:00 zasedli všichni ke slavnostně prostřené tabuli a banket mohl oficiálně začít.
Na úvod byl podáván originální předkrm z manga, okurky, nivy, zeleného jablka a kozího sýra, doplněný suchým bílým vínem Sauvignon 2021. Následovala krémová polévka ze žluté papriky, brambor, smetany, mrkve, celeru a slaniny.
Zlatým hřebem banketu byl hlavní chod, který se skládal ze dvou variací vepřových panenek se slaninou a špenátem a s čedarovým máslem a sušenými rajčaty. Přílohu tvořil karlovarský knedlík, doplněný gratinovanými bramborami a bazalkovým zelím na bramboráčku s omáčkou demi glace. Hlavní chod byl párován s bílým vínem Ryzlink rýnský 2023.
Třešničkou celého dne byl jemný dezert z malinového krému, želé z černého rybízu, kořeněné nakládané hrušky, křupavé sušenky pâte sablée a nadýchaného piškotového těsta z prášku matcha, známého jako sponge cake.
Přestože nás provázely během příprav banketu lehké nedostatky, časový stres a nečekané situace, nakonec se nám banket povedl.
Velké díky patří našim učitelům, kteří nám byli celou dobu oporou – paní učitelce Habersbergerové, vedoucí banketu, panu učiteli Berbrovi a panu učiteli Lebedovi, kteří nám pomáhali od začátku až do konce.
Celé tři měsíce příprav byly pro nás velmi náročné, ale i obohacující. Když pak přišly tyto dva slavnostní dny, všechno uteklo jako voda. Věříme, že jsme nejen vytvořili krásný zážitek pro naše hosty, ale také si odnesli cenné zkušenosti, které si poneseme dál.
Zuzana Dušková, 2.D