Hotelová škola Poděbrady

Hotelová škola Poděbrady

Středočeský krajAEHT

Mladá kuchařka z Poděbrad zamířila do finále soutěže Svačina roku

Poděbrady, 27. listopadu 2018 – Nadějná kuchařka Kristýna Janušková z Hotelové školy z Poděbrad se probojovala do finálové patnáctky 6. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Velké finále se uskuteční 4. prosince 2018 v pražském gastro studiu Chefparade+. Pro nejlepší školy a soutěžící jsou připraveny ceny v hodnotě 45 000 Kč. I letos bude do hlasování zapojena veřejnost. O postup do finále usilovalo více než 140 studentů z celkem 43 středních škol.

Úkolem 15 finalistů je připravit naživo svůj originální recept zdravé, chutné a originální svačinky za použití výrobků Rio Mare. Na vytvoření moderní tuňákové svačinky mají časový limit 20 minut. Porotci budou hodnotit nejen chuť a přípravu, ale také nápad a foodstyling.

Nejlepší vyhrává poukaz v hodnotě 7 000 Kč a soutěžící na druhém a třetím místě získají poukazy v hodnotě 5 000 Kč a 3 000 Kč. Pořadatelská porota vyhlásí „Zvláštní cenu Rio Mare“ v hodnotě 5 000 Kč. Navíc všechny školy, ze kterých budou ocenění kuchařky a kuchaři, dostanou tuňákové produkty Rio Mare ve stejných hodnotách.

O nejlepších soutěžících bude rozhodovat odborná porota složená z garanta soutěže Mistra kuchaře Vladimíra Picky, šéfkuchaře restaurace Aureole Jiřího Krále a šéfkuchaře kuchařského studia Atelier Culinary Vladislava Stupariče. Druhou porotu tvoří zástupci pořadatele a foodbloggerka Eva Ehrenbergerová. Finálovým kolem provede soutěžící herečka, moderátorka a kuchařka Markéta Hrubešová.

I letos bude do hlasování zapojena veřejnost, která na facebookových stránkách Rio Mare Česko udělí „Cenu veřejnosti“ v hodnotě 5 000 Kč v tuňákových produktech. Hlasování bude probíhat od 26. do 30. listopadu. Facebooková stránka nabídne rovněž živý finálový přenos. Velké finále se koná v úterý 4. prosince 2018 v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích.

Letošní již 6. ročník celostátní soutěže Svačina roku Rio Mare pořádá společnost Bolton Czechia, která je výhradním distributorem tuňákových výrobků Rio Mare v České republice.


Kuskusový salát s tuňákem Rio Mare v parmazánovém košíčku

Kristýna Janušková, Hotelová škola Poděbrady

Kuskusový salát s tuňákem Rio Mare v parmazánovém košíčku

Suroviny na 4 porce: Kuskusový salát: 2 konzervy tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě, lžička limetkové šťávy LiMMi, 4 lžíce rajčatového pyré s bazalkou Mutti, lžičku extra panenského olivového oleje s citrónem Monini, lžíci bazalkového pesta alle genovese, 120 g kuskusu, 4 stroužky česneku, hrst rukoly, Parmazánový košíček: 140 g parmazánu, pár lístků rukoly, Rajčatová salsa: lžička extra panenský olivového oleje, 160 g rajčat, lžička limetkové šťávy LiMMi, sůl a pepř na dochucení.

Postup: Parmazánový košíček: Parmazán najemno nastrouháme a vysypeme na pečící papír do tvaru kruhu. Posypeme najemno nasekanou rukolou a dáme péct na 160 °C na 7 minut do trouby. Po vyjmutí z trouby vytvarujeme rozpeklý parmazán podle skleničky do požadovaného tvaru.
Kuskusový salát s tuňákem Rio Mare: Na extra panenském olivovém oleji Monini necháme zpěnit česnek. Přidáme kuskus, který na oleji necháme mírně orestovat. Přilijeme nálev z tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě a vývar. Až kuskus změkne, přidáme nakrájeného tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě, rajčatové pyré s bazalkou Mutti, limetkovou šťávu LiMMi, pesto Arisi a zamícháme. Nakonec přidáme nasekanou rukolu. Rajčatová salsa: Naříznutá rajčata dáme do vroucí vody. Oloupeme jej ze slupky. Nakrájíme rajče, přidáme limetkovou šťávu LiMMi, olivový olej Monini, osolíme a opepříme a zamícháme.


Poznámky pro editory:

Společnost BOLTON CZECHIA:
Je dceřinou firmou skupiny Bolton Group, která je dynamicky rostoucí mezinárodní společností vyrábějící a uvádějící na trh širokou řadu vysoce kvalitních spotřebních výrobků, jež jsou přítomny ve více než 125 zemích světa. Klíčovou potravinářskou značkou Bolton Czechia je Rio Mare. Mezi další výrobky z portfolia Bolton Czechia pro Českou republiku patří zejména extra panenské olivové oleje Monini, krájená rajčata a pyré Mutti, prémiové italské těstoviny Rummo, italská pesta Arisi, šťáva ze sicilských citronů LiMMi, balsamikové octy Ponti a japonské sójové omáčky Kikkoman. Více na www.boltonczechia.cz

Garant soutěže a předseda odborné poroty Vladimír Picka:
Po vyučení v oboru kuchař a absolvování hotelové školy působil na mnoha odborných pracovištích a v odborném školství. V současné době se věnuje hlavně vzdělávací a konzultační činnosti v oblasti studené kuchyně, soutěžní a kreativní gastronomie. Snaží se pomáhat především při výchově mladé kuchařské generace. Některé dosažené úspěchy: Zlatá a stříbrná medaile Gastroprág; titul Mistr kuchař; bronzová medaile z Olympiády kuchařů v Berlíně; nositel zlaté medaile M. D. Retigové. Více na www.kucharskestudio.eu

Člen odborné poroty Jiří Král:
V roce 1996 získal titul Kuchař roku České republiky. V letech 1996 až 2008 byl členem a kapitánem národního týmu kuchařů AKC ČR. Za tu dobu získal mnoho medailí na mezinárodních gastronomických soutěžích. Vařil světovým businessmenům, prezidentům, králům a královnám. Od roku 2004 do roku 2010 působil jako šéfkuchař prezidenta a prezidentské kanceláře ČR. V současné době je Viceprezidentem gastronomie AHR ČR, jako šéfkuchař otevřel a vede pražskou restauraci Aureole. Již popáté získal prestižní ocenění od průvodce Michelin „Bib Gourmand“. A pro rok 2016 získal titul „Restauratér roku“. Aureole se stala velmi známou a oblíbenou restaurací díky gastronomii stylu Fusion Cuisine. Více na www.aureole.cz

Člen odborné poroty Vladislav Stuparič:
Šéfkuchař a majitel kuchařského studia Atelier Culinary, které otevřel v Praze v roce 2008.  Byl kapitánem národního a juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů ČR. Získal bronzovou a stříbrnou medaili z kuchařské olympiády v Berlíně. Je akreditovaným komisařem pro mezinárodní soutěže pořádané Světovou asociací kuchařských svazů. Již 10 let se věnuje foodstylingu.