ŠKOLNÍ ROK 2003/04 V OČÍCH ZAČÍNAJÍCÍCH BARMANEK
Po první zkušenosti z absolvování prestižní soutěže Bacardi-Martini jinior Cup v Poděbradech jsme se vrhli s upřímnou chutí do dalšího zápolení s barmanským náčiním a touhou přesvědčit porotce nejen svým uměním při míchání nápije, ale také zaujmout zvláštní chutí svého drinku, který by jim učaroval, a připsali by nám za něj příslušné bodové ohodnocení.
S ohromným nadšením, ale o to s větším strachem jsme se sešly se spolužačkou Anetou Čílovou a s naší paní učitelkou Evou Keclíkovou, která nás připravuje a vděčíme jí za mnohé, dne 12.dubna 2004 v krásném brněnském hotelu Intercontinental, kde Hotelová škola a obchodní akademie Brno pořádala jeden z dalších ročníků Finlandia Cup.
V přednáškovém sále vládl šum z napětí vyvolaného všemi přítomnými milovníky barmanského řemesla, které je pro většinu soutěžících jejich největším koníčkem. Každý účastník dostal čas a prostor přizpůsobit se prostředí a po náročném testu z všeobecných znalostí o barmanství v anglickém nebo německém jazyce nás čekalo "pouze" namíchání našeho fancy drinku a následný ortel vyřčený neúprosnými porotci. Pracovalo se na čtyřech pracovních stolech a každý měl před svým výstupem ještě patnáct minut na vytvoření ozdoby, která by měla ladit s drinkem a dodat mu lahodící oku a chuťovým buňkám správný punc.
Bylo určeno sedm minut na vytvoření pěti porcí long drinku a ten musel obsahovat 2 cl některé z Finlandia vodek a zbytek už byl ponechán naší fantazii. Nadhodit pár úsměvů, zanechat po sobě čistou pracovní plochu, vše správně nadávkovat a mít lahodný drink, tak to je cesta k nejvyšším příčkám soutěže. Toho si byl každý vědom, nervozita by se dala krájet, každý úporně přemýšlel, jak a co přesně udělá. Napjatou atmosféru trochu zmírnila skvělá show freestalového barmana Ondřeje Slapničky. Výsledkem naší první soutěže na cizí půdě bylo 11. a 12. místo.
Výrobky studentů hotelové školy nás na závěr potěšily v podobě rautového pohoštění, a tak jsme odjížděly s fantastickými zážitky a hlavně zkušenostmi, které se hodí nejen do budoucího soutěžení.
Další soutěž nás čekala hned za měsíc, takže vymýšlení drinků proběhlo opět velice narychlo. Tentokrát byla pořadatelem Hotelová škola a Obchodní akademie Velké Meziříčí. Long drink musel obsahovat 4 cl vermutu Cora. Po zápolení s vlastními chutěmi a kombinování té správné ozdoby jsme 12. května přijely do Velkého Meziříčí ukázat naše barmanské umění. Do soutěže se přihlásilo přes padesát barmanek a barmanů a hned po ujasnění technických pravidel soutěže se mohlo začít. Opět se pracovalo na čtyřech stolech. O tu správnou atmosféru se postarali místní studenti, kteří fandili všem, a tak se každý soutěžící cítil jako na domácí půdě. Na namíchání čtyř porcí svým zvoleným postupem, tedy buď přímo do sklenice, v mixeru, shakeru nebo v míchací sklenici měl každý 7 minut. K tomu připojit eleganci, jistotu v rukách a přesvědčivost barmana a u technické komise máte vyhráno. Vyhlašování vítězů proběhlo i za přítomnosti široké veřejnosti, což přidalo na síle potlesku pro skvělé 3.místo Anety Čílové.
Na závěr bychom chtěly poděkovat naší paní učitelce Evě Keclíkové, která nás svědomitě připravuje a prožívá i trému za nás, a rovněž našemu panu řediteli Ing. Františku Smetanovi, který nám soutěže i nabírání nových zkušeností umožňuje.
Mílé studentky!
Velmi mne těší Vaše uznání, jsem velice ráda, že s Vámi mohu v tomto ohledu pracovat. Zjistila jsem, že barmanství je pro Vás opravdu koníček, za kterým jsou vidět Vaše výsledky. Věřím, že společně strávený čas přípravou na soutěže bylo pro Vás i pro mne radostí i zábavou. Děkuji Vám za příkladnou reprezentaci naší školy.